«БОГДАНИ» РЯТУЮТЬ ЖИТТЯ ПОРАНЕНИХ НА ПЕРЕДОВІЙ. ФОТО

Кожного дня у експериментальному підрозділі медичної евакуації Збройних сил України, який працює у районах ООС, за участі волонтерів групи ASAP Rescue проводяться заняття з завантаження, транспортування та розвантаження поранених та хворих у санітарний транспорт та відпрацювання практичних навичок з реагування на різний сценарій розвитку подій.

«Ми не просто проводимо заняття, а й перевіряємо можливості тих чи інших видів санітарного транспорту. «Богдан 2251» спеціально створювався для евакуації поранених та хворих. Він здатен не лише досягнути місця прийому поранених, а й повернутися вже завантаженим, подолавши усі перешкоди на своєму шляху», – зазначив військовослужбовець ЗСУ Ілля Лисенко. «Санітарний автомобіль «Богдан 2251» дозволяє транспортувати трьох поранених на ношах або двох поранених та трьох легкопоранених. Місця для сидіння обладнані пасами безпеки для пасажирів», – розповідає фельдшер евакуаційного взводу Ігор Михайличенко.

Військові медики зазначають, що усі автомобілі евакуаційного підрозділу заправляються паливом відповідної якості і ніяких проблем з експлуатацією автомобілів за час перебування їх у районах виконання завдань у військових медиків не було. В свою чергу фельдшер евакуаційного взводу Володимир Фростян підкреслив, що «Богдан 2251» використовується в основному в зонах поза обстрілом з боку супротивника, куди поранених з «нульового» рубежу доставляє броньована техніка. Відразу після прийому поранених медики надають їм необхідну медичну допомогу, а далі – все знаходиться буквально у руках водія санітарного автомобіля, який повинен якнайшвидше доставити пораненого до пункту надання спеціалізованої медичної допомоги.

««Богдан» показав себе по прохідності на «5+». Ніяких нарікань до нього у нашого екіпажу немає. Роботі у медичному відсіку сприяє і його висота – в ньому зручно працювати на відміну від старої радянської «буханки» (УАЗ 469) у якій ми виконували завдання раніше», – зазначив Володимир Фростян. За спільною думкою офіцерів-медиків 65 військового мобільного шпиталю, сучасний санітарний автомобіль повністю відповідає своєму призначенню за рахунок поєднання швидкісних та прохідних характеристик. В умовах війни «Богдан 2251» показав себе з кращого боку у порівнянні з тими автомобілями, які використовувалися раніше. Досвід експлуатації нової техніки фахівці шпиталю вважають цілком позитивним і таким , що являє собою новий рівень у справі надання догоспітальної допомоги. Нагадаємо, що впровадження в систему медичного забезпечення Збройних Сил України стандартів НАТО дало можливість запровадити в системі лікувально-евакуаційних заходів чотирьох рівнів медичного забезпечення.