«БОГДАН» – ЛІДЕР З ВИРОБНИЦТВА ЕЛЕКТРОТРАНСПОРТУ В УКРАЇНІ

Луцький завод АТ «АК «Богдан Моторс», що входить до складу корпорації “Богдан», постійно розробляє нові моделі автобусів, тролейбусів та електробусів, а також займається їхнім вдосконаленням. У корпорації «Богдан» наголошують, що екологічний транспорт – перспективна для України ніша, яку на теренах держави першим зайняв саме «Богдан». Українська компанія бачить перспективи саме у виробництві електричного транспорту не лише для країн ЄС, а й для українського ринку. Для нашої країни питання екологічності транспорту дійсно важливе.

На даний момент «Богдан» – лідер у кількості розроблених моделей електротранспорту в Україні. Декілька років тому, коли ще ніхто з українських виробників навіть не розпочинав розробку електробусів, «Богдан» виготовив «Богдан А70100» – міський низькопідлоговий електроавтобус довжиною 11,96 м, загальною пасажиромісткістю 80 пас. (для сидіння – 26). Його було виготовлено у співпраці з польськими фірмами «Ursus» та «Enika». На електробусі встановлені Li-Ion батареї акумуляторів та синхронний тяговий двигун на постійних магнітах. Електрична частина електробуса була поставлена польськими партнерами, а все інше виготовлено на потужностях ДП «АСЗ №1» АТ «АК «Богдан Моторс». В даний час «Богдан А70100» успішно експлуатується на маршрутах міста Люблін (Польща). А в 2018 році конструкторським підрозділом ДП «АСЗ №1» АТ «АК «Богдан Моторс» було розроблено унікальну електричну вантажівку ERCV27, якій немає аналогів у світі. Це – перша розроблена та виготовлена в Україні електрична багатофункціональна вантажівка, яка виготовлена на замовлення датської компанії Banke Electromotive для муніципального використання. Виготовлення таких вантажівок – це дуже перспективний напрямок роботи для українського виробника, адже до 2025 року більшість країн Європейського Союзу планують заборонити в’їзд легкових і вантажних автомобілів, оснащених дизельними двигунами внутрішнього згорання і повністю перейти на електричний транспорт.

Ще одним з напрямків роботи «Богдан» у сфері виготовлення електротранспорту є співпраця з французькою компанією Bluebus (Bollore Group), на замовлення якої вже виготовлено декілька кузовів для їхніх електричних автобусів. Цілком можливо, що в майбутньому ця співпраця не буде обмежуватись кузовами, а продовжиться вже виготовленням електробусів. Отже, можна сказати, що АТ «АК «Богдан Моторс» – це український автовиробник, який має у своєму модельному ряді не лише розроблені конструкції, але й виготовлені зразки не лише автобусів з гібридним дизель-електричним приводом та електробусів, але й вантажівок, експлуатація яких не шкодить навколишньому середовищу. Для виготовлення сучасного електротранспорту «Богдан» має не лише потужності, які дозволяють виготовляти до 6000 автобусів і тролейбусів на рік, але й найголовніше – працівників, які є справжніми професіоналами своєї справи.