УКРАЇНСЬКА АРМІЯ УСПІШНО ВИПРОБУВАЛА НОВИЙ МІНОМЕТНИЙ КОМПЛЕКС НА БАЗІ БРОНЕАВТОМОБІЛЯ “БАРС-8” ВІД “БОГДАНА”

Випробування нового українського 120-мм мобільного мінометного комплексу “Барс-8ММК”, який було створено на базі бронеавтомобіля “Барс-8” корпорації «Богдан», успішно відбулися на полігоні Збройних Сил України. Про це повідомили у прес-службі “Богдана”. Завдяки перевіреній базі “Барс-8” нова українська розробка отримала високі швидкісні характеристики, маневреність, можливість проходити шляхи будь-якої складності, міцний броньований захист.

«Новий український Мобільний мінометний комплекс “Барс-8ММК” споряджений автоматизованою системою розгортання та управління вогнем, може швидко пересуватися до необхідної точки ведення вогню, його комп’ютерна система дозволяє позиціонуватися на місцевості, час підготовки до стрільби з похідного положення – всього 1 хвилина. Ще близько 20 секунд необхідно мобільному комплексу, щоб покинути вогневу позицію, уникнувши відповіді ворога», – сказав секретар РНБО Олександр Турчинов. Він зауважив, що під час розробки цього озброєння було досягнуто максимальної швидкості розгортання і згортання, здатності мобільно пересуватися по бездоріжжю, можливості вразити ціль з високою точністю, а також безпеки його використання. На його думку, після завершення випробувань мінометний комплекс буде взятий на озброєння Сухопутних військ, Десантно-штурмових військ та Сил спеціальних операцій. Нагадаємо, бронеавтомобіль “Барс-8” був розроблений черкаськими автовиробниками відповідно до стандартів світових аналогів з урахуванням вимог ЗСУ. У своєму складі він має енергоємне шасі підвищеної прохідності з колісною формулою 4×4 та 6,7-літровим турбодизельним двигуном Cummins, броньований протимінний і балістичний захист за стандартом STANAG 4569 Level 2, системи забезпечення життєдіяльності екіпажу, пуску димових гранат, засоби зв’язку та навігації, прилади нічного та денного спостереження, систему регулювання тиску в шинах та RunFlat, систему пожежогасіння моторного відділення, засоби маскування, протиосколковий підбій корпусу, автономну кліматичну систему.

Сімейство спеціальних броньованих машин на базі «Барс-8» передбачає як встановлення лінійки різних бойових модулів, так можливість виконання бронеавтомобілів артрозвідки, мобільних мінометів, санітарних автомобілів, тощо. Не зважаючи на те що основною галуззю використання «Барс-8» є оснащення підрозділів ЗС України при веденні ними бойових дій, машина може використовуватись для: транспортування особового складу, перевезення вантажів в умовах бойових дій, виконання тактичних завдань, охорони блокпостів, як санітарний автомобіль. Пасажиромісткість базового автомобіля 8-10 чоловік в повному обмундируванні. Особливість конструкції броньованого авто дозволяє комфортну посадку та висадку екіпажу через широкі бокові і задні двері, передбачена можливість евакуації через люк на даху. *Фото надані прес-службою РНБО